Cloots Ruitersport Logo

geboorte van een veulen

Wednesday, April 04, 2018
geboorte van een veulen

 

 

Zo bereid je je voor op de geboorte van het veulen

Je merrie is hoogdrachtig en het veulen kan ieder moment geboren worden. Een spannend moment. Wij geven je een paar handige tips, zodat je optimaal voorbereid bent op de geboorte van het veulen.

Goed voorbereid op de geboorte van het veulen

 • Zorg voor een geboortemelder

  In de meeste gevallen verloopt de geboorte van een veulen probleemloos. Toch is het wel belangrijk dat je erbij bent, zodat je de dierenarts kunt bellen als het misgaat. Voorzie de merrie tegen het eind van de dracht daarom van een geboortemelder.

 • Installeer een webcam

  Om te voorkomen dat je steeds je bed uit moet als de melder afgaat en om de rust op stal zo min mogelijk te verstoren, is een webcam een handig instrument.

 • Zorg voor een grote, schone stal

  De stal waar de geboorte plaatsvindt moet groot en schoon zijn en voorzien van een dikke laag strooisel, zodat de merrie comfortabel kan liggen. Hygiëne is belangrijk. Haal daarom in de laatste weken meerdere malen per dag de mest weg.

 • Verplaats de merrie niet

  Een merrie zorgt via de biest voor afweerstoffen tegen de ziektekiemen in de omgeving. Verplaats daarom de merrie in de laatste weken voor de geboorte niet meer.

 • Laat het licht aan

  Zorg voor rust op stal. Houd de situatie zoveel mogelijk zoals het altijd is. Dus als er normaal andere paarden in de buurt staan, houd je dat zo. Laat de laatste twee weken van de dracht het licht aan, zodat de merrie daaraan is gewend en je ook ’s nachts goed kunt zien wat er gebeurt. Licht aan en uit geeft teveel onrust.

 • Noteer nuttige telefoonnummers

  Het spreekt eigenlijk voor zich, maar zorg dat je het nummer van je dierenarts in je telefoon hebt staan. Het is ook verstandig om vervoer achter de hand te hebben, mocht je onverhoopt met merrie en/of veulen naar een kliniek moeten.

 • Bandageer de staart

  Om meer zicht te hebben op het proces is het goed om vlak voor de bevalling de staartwortel van de merrie te bandageren.

 • Bel op tijd de dierenarts

  Een veulen wordt normaal gesproken binnen een kwartier geboren. Duurt het langer of heb je het idee dat er iets niet goed gaat, ga dan niet zelf ergens aan trekken, maar bel je dierenarts. Probeer de merrie overeind te krijgen, zodat ze stopt met persen tot er hulp is.

 • Maak het neusje vrij

  Controleer na de geboorte of het vlies van de neus van het veulen af is. Leg de nageboorte even aan de kant, zodat de dierenarts kan bekijken of alles eraf is gekomen. Vergeet niet om vooraf je handen te wassen. Het veulen hoort na een paar minuten rechtop te gaan liggen en de merrie moet na een kwartier ongeveer weer gaan staan. Is dat niet het geval, lijkt het veulen in ademnood of bloedt de merrie na, aarzel dan niet en bel je dierenarts.

Pavo SOS-kit

Binnen een uur na de geboorte hoort een veulen te staan en binnen twee uur moet het hebben gedronken. Veulens komen zonder afweer ter wereld. Ze krijgen de benodigde antistoffen via de eerste melk, die ‘biest’ wordt genoemd. Het is essentieel dat een veulen binnen 24 uur biest krijgt, anders worden de afweerstoffen niet meer opgenomen. Als er iets mis gaat met de merrie en het is niet mogelijk om wat biest van haar te melken, heeft Pavo als noodoplossing een SOS-kitmet kunstmatige biest in poedervorm, die kan worden aangelengd met veulenmelk. Het is raadzaam om altijd een SOS-kit in huis te hebben voor het geval het misgaat. De kit heeft een lange houdbaarheidsdatum en is verkrijgbaar in de Pavo-webshop en bij diverse Pavo-verkooppunten. Of vraag of jouw dierenarts het op voorraad heeft. Soms hebben collega-fokkers in de buurt biest in de diepvries.

Geboorte checklist veulen:

Wat moet je klaarzetten voor de geboorte?

 1. Handdoeken
 2. Een schone emmer
 3. Betadine en betadineshampoo
 4. Een navelklemmetje

© 2013 Cloots Ruitersport bvba I Alle rechten voorbehouden I Contacteer ons I Cloots Ruitersport Projects